Sturm und Klang (‘Storm en klank’) rekent energie, onstuimigheid en enthousiasme tot zijn voornaamste troeven. Niet voor niets verwijst de naam van het orkest naar de preromantische Sturm und Drang-stroming uit de 18de-eeuw waarbij jonge mensen de idealen van vrijheid, passie en emancipatie van het individu hoog in het vaandel voerden. De musici van het orkest dat Thomas Van Haeperen in 2000 oprichtte geven dan ook blijk van veel elan en van een grote betrokkenheid bij projecten die een beroep doen op hun dynamiek, gevoeligheid en creativiteit.

Sturm und Klang programmeert vooral repertoire uit de 20ste en 21ste eeuw, in de vorm van originele en veeleisende projecten die gericht zijn op ontdekking en dialoog, en op het verkennen van nieuwe manieren om naar muziek te luisteren. Het orkest ondersteunt ook actief creaties door Belgische musici, in het bijzonder van de jonge generatie (d'Hoop, Slinckx, Tsilogiannis, Grisi, Orlando...). Daartoe organiseert het workshops voor componisten en bestelt het geregeld opdrachtwerken.

Afhankelijk van het repertoire treedt Sturm und Klang op in een grote bezetting (Orchestre Sturm und Klang) of in een kleinere formatie (Ensemble Sturm en Klang).

Sturm und Klang is ook regelmatig te gast bij de festivals Ars Musica, LOOP, les Inattendues, Minis-Minimes, Les Festivals de Wallonie, BE:Classics (Parijs), Hörfest Neue Musik (Detmold). Het gaf concerten in de Halles de Schaerbeek, het Espace Senghor, Flagey, het Koninklijk Conservatorium van Brussel of nog de Muntschouwburg. Het orkest brengt daarnaast elk jaar een onafhankelijke en gedurfde programmering.

Sturm und Klang bracht al diverse cd’s uit. Zo behaalde het album Monolithe, gewijd aan Jean-Marie Rens’ werk voor strijkorkest (Cypres Records) in 2012 een Octave de la musique. In 2018 verschijnt een cd gewijd aan Propos recueillis van Jacques Lenot.

Opnames van hun concerten worden uitgezonden op de Belgische radiozenders Klara en Musiq’3.

Sturm und Klang nodigt regelmatig solisten uit zoals Michael Bennett, Cindy Castillo, Marie-Laure Coenjaerts, Manu Comté, Berten D’Hollander, Frédéric d’Ursel, Victor Julien-Laferrière (winnaar van de eerste editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello in 2017), Adrien Lambinet, Shirly Laub, Anne Maistriau, Philippe Raskin, Peter Sheppard Skaerved, Piet Van Bockstal of nog Boyan Vodenitcharov.

Sturm und Klang wordt voornamelijk ondersteund door de commissie voor hedendaagse muziek van de Fédération Wallonie-Bruxelles. Het ensemble werkt regelmatig samen met het Forum des Compositeurs en ECSA (European Composer and Songwriter Alliance). Het maakte deel uit van het Europese netwerk New:Aud, dat zich inzet voor een bredere verspreiding van hedendaagse muziek.

Sinds 2018 ontvangt het ensemble van de Fédération Wallonie-Bruxellles een vijfjarige subsidie via een programmaovereenkomst.

 

Sturm detmold thorsten krienke 1© Thorsten Krienke

Dexia longue© Andrea Messana