Thomas Van Haeperen is de oprichter en de muzikaal directeur van Sturm und Klang. Met deze formatie verkent hij de hedendaagse muziek. Hij stond in voor talrijke wereldcreaties en Belgische premières van hedendaagse werken (van o. a. Guerrero, Leroux, Widmann, Schnittke, Van Rossum, Rens, Fafchamps, Bosse, d’Hoop en Slinckx). Naast de hedendaagse muziek heeft hij een passie voor het grote klassieke, romantische en 20ste-eeuwse repertoire.

Thomas dirigeerde het Nationaal Orkest van België, het ensemble Musiques Nouvelles, de EuropaChorAkademie, het Pauliner Kammerorchester, het ON-ensemble, het ensemble Dextuor, het Orkest en Koor van de Universität Leipzig en hij was ook assistent-dirigent van het Orkest van de Munt.

Hij is daarnaast een bezield pedagoog, die ervan houdt met jongeren te werken. Zo is hij docent viool aan de Académie des Arts de la Ville de Bruxelles en wordt hij regelmatig gevraagd om orkestsessies aan de koninklijke conservatoria en hogere muziekscholen van het Franstalig onderwijs te dirigeren. Hij was tevens verantwoordelijk voor een orkestklas aan het Institut Supérieur de Musique et de Pédagogie (IMEP) te Namen.

Thomas Van Haeperen kreeg een beurs van de stichting VOCATIO en studeerde orkestdirectie in Duitsland – in Leipzig bij Wolfgang Unger en vervolgens in Mainz in masterclasses bij Sylvain Cambreling, bij wie hij leerde het hedendaagse repertoire zowel nauwkeurig als met gevoel uit te voeren.

Naast een masterdiploma viool behaalde Thomas Van Haeperen ook een master in de filosofie. Alles wat muziek verbindt met het denken, de herinnering en de tijd boeit hem.

 

4 2